Степеновање и кореновање су две математичке операције које су супротне једна другој. Ове две математичке операције су веома важне и често се користе при решавању математичких задатака. Степеновање и кореновање су теже математичке операције од уобичајеног сабирања, одузимања, множења и дељења. Испод на овој страници можете сазнати која су ова два математичка проблема. С друге стране, овде имате прилику да погледате неколико примера са степеновање и кореновање у текстуалном облику директно на овој страници или примере који су представљени у видео формату на разумљив начин. Наставите испод!

Степеновање

Степеновање је математичка операција којом се дати број у степену решава као производ истог броја, сам по себи, онолико пута колико је вредност самог степена! Као математичка операција се означава на следећи начин (број x на степен n):

Степеновање

Пример уноса 5 у други, указује да треба да помножимо број 5 сам са собом двапут, тј. 5 пута 5 је 25. Цео унос је дат на слици испод!

5 на квадрат

Унос 5 у трећи означава да број 5 треба да помножимо сам са собом три пута, односно 5 пута 5 пута 5 = 125.

5 у трећем

Унос од 5 у четвртог означава да број 5 треба помножити сам са собом четири пута, односно 5 пута 5 пута 5 пута 5 = 625.

5 на четвртом

Као што се лако може генерализовати из претходна три примера, број 5 се може степеновати било којим већим или мањим бројем. У свим тим ситуацијама након прорачуна треба добити другачије решење.

Кореновање

Кореновање је обрнута математичка операција степеновање. Наиме, ако треба да коренујемо неки број, онда је решење она бројевна вредност која, помножена сама са собом, даје вредност броја који коренујемо. У пракси и у свакодневном животу најчешће се користи други корен, али сви треба да знају да се могу користити и трећи, четврти, пети итд. корен датог броја. Корен се пише на следећи начин (n-ти корен броја x):

Кореновање

Хајде да погледамо неколико примера који ће у потпуности повезати степеновање и кореновање један са другим.

Квадратни корен из 25 је 5 јер је 5 пута 5 25!

Степеновање и кореновање Квадратни корен од 25

Трећи корен од 125 је 5 јер је 5 пута 5 пута 5 125!

Степеновање и кореновање Трећи корен од 25

Четврти корен од 625 је 5 јер је 5 пута 5 пута 5 пута 5 625!

Степеновање и кореновање Четврти корен од 25

Надамо се да вам је горњих шест примера јасно како степеновање и кореновање могу бити међусобно повезани.

Видео Примери Са Степеновање И Кореновање

Видео материјал који вам је доступан само једним кликом испод садржи много примера одређивања степеновање са два и три и кореновање по другом и трећем корену. Уживајте у нашем видеу!

Ово су математичке операције које имају предност при извођењу различитих математичких операција! Ово се односи на истим изразом у односу на сабирање, одузимање, множење и дељење!

 

Tags: , ,