Једнакостранични троугао је сваки троугао који има три странице једнаке дужине! У наставку на овој страници ћемо описати више карактеристика ове врсте троугла.

У једнакостраничном троуглу његови углови су увек једнаки један другом. Њихова величина је 60 степени! Сваки једнакостранични троугао има ову величину угла.

Једнакостранични Троугао

Свака од три стране овог типа троугла је означена словом а, јер су све три странице једнаке једна другој. Испод на овој страници можете прочитати више информација о најважнијим формулама које се могу користити за израчунавање важних карактеристика које описују једнакостранични троугао!

Обим Једнакостраничног Троугла

Да би се израчунала дужина обима једнакостраничног троугла, довољно је израчунати збир дужина све три његове странице. Формула за израчунавање обима је дата у наставку!

Формула за обим једнакостраничног троугла

Пошто су дужине све три странице једнаке, можемо одредити обим помоћу скраћене формуле, представљене у облику производа дужине странице са бројем 3!

Obim Jednostranicni Trougao

Погледајте пример са бројем 1 у коме је одређен обим таквог троугла!

Пример 1. Израчунај дужину обима једнакостраничног троугла чија је страница дужине 15 центиметара!

Рачуница је врло једноставна. Имамо две могућности! Можете израчунати збир три стране дужине 15 центиметара или помножити дужину странице од 15 центиметара бројем 3! У наставку можете видети како је проблем решен коришћењем друге формуле.

Израчунавање обима једнакостраничног троугла

Површина Једнакостраничног Троугла

Површина једнакостраничног троугла може се израчунати формулом која користи податке о дужини странице троугла и дужини његове висине. Пошто су све странице и све висине у овом троуглу једнаке једна другој, није важно која страница и висина имају податке за своју дужину. Једноставно, довољно је знати колико је дугачка једна од страница и једна од висина! Формула за израчунавање површине троугла је:

Формула за површину једнакостраничног троугла

Други пример испод је пример математичког проблема који израчунава површину једнакостраничног троугла! Погледајте овај пример у наставку!

Пример 2. Израчунај површину једнакостраничног троугла који има страницу дужине 5 центиметара и висину дужине 2 центиметра.

Примењујемо формулу за површину једнакостраничног троугла! Заменом датих вредности у задатку добија се следећи израз:

Након израчунавања производа, добија се вредност површине једнакостраничног троугла!

Површина једнакостраничног троугла из примера број 2 је 5 квадратних центиметара!

Поред формуле која вам може помоћи да израчунате површину било ког троугла, две додатне формуле се могу користити за једнакостранични троугао.

Прва додатна формула укључује само дужину странице. Ова формула изгледа овако:

Формула за површину једнакостранични троугла користећи дужину странице

Друга формула укључује само дужину једне од висина једнакостраничног троугла. Ова додатна формула изгледа овако:

Формула за површину једнакостранични троугла користећи висину дужине

Међутим, коришћење ове две додатне требало би да се деси код ученика који већ знају значење и употребу математичке операције корена! Наравно, с друге стране, ове формуле пружају веће могућности за прорачун јер обухватају познавање само једног податка, дужине странице или дужине висине. У комбинацији са употребом Питагорине теореме, информација да је у одређеној комбинацији геометријских фигура и геометријских тела веома корисна и нуди могућност решавања проблематичних математичких задатака!

Ако је позната дужина странице једнакостраничног троугла, његова висина се може израчунати помоћу формуле:

У случају једнакостраничног троугла може се конструисати уписан круг, али се може конструисати и уписан круг!

Видео Примери О Једнакостранични Троугао

Видео испод може вам помоћи да прегледате више решених примера са математичким проблемима који укључују израчунавање обима и површине једнакокраког троугла! Препоручујемо да погледате и ове примере!

Кликом овде можете прегледати наш Youtube видео канал!

 

Tags: , , , ,