Шта је заокруживање децималних бројева? Како се децимални број може заокружити на најближу десетину, стоту или хиљадиту? Како се децимални број може заокружити на прво, друго, треће, четврто или било које друго децимално место? Овде, на овој нашој страници, наћи ћете одговоре на сва ова питања везана за математички поступак заокруживања децималних бројева. Овде ћете видети многе решене примере и објашњења која ће вам помоћи да заокружите децималне бројеве на прави начин!

Заокруживање Бројева

Испод на нашој страници видећете решене математичке задатке који су представљени на два различита начина. Сваки наш читалац може видети решене примере у текстуалном облику, али поред њих можете погледати и многе примере у видео формату. Сви ови примери ће вам добро доћи када сами покушате да заокружите децималне бројеве.

У учењу овог важног математичког поступка, водићемо вас корак по корак. У разним сегментима ниже на страници видећете како се децимални број заокружује на најближу десетину, стоту или хиљадиту!

Заокруживање Децималних Бројева На Најближу Десетину

Децимални број треба заокружити на најближу десетину? Предлажемо да се придржавате следећих правила која су наведена у наставку:

  1. Прво погледајте која се цифра налази на месту прве децимале у децималном броју, односно на месту десетице.
  2. Затим забележите која се цифра налази на месту друге децимале у децималном броју, односно на месту стотинке. Ако је та цифра 4 или мања од 4 (укључујући нулу), не мењамо прво децимално место и на крају заокружујемо децимални број са њим. Ако је та цифра 5 или већа од 5, цифру која се налази на месту прве децимале повећавамо за 1 и на крају заокружујемо децимални број са њом.
  3. Коначно, децимални број добијен након заокруживања треба да има само једно децимално место. Једини изузетак се дешава ако је прва децимала 0, а друга 4 или мање од 4. У том случају, након заокруживања можете добити цео број!

Да видимо како се у првом примеру примењују правила заокруживања на најближу десетину!

Пример 1: Заокружите децимални број дат на слици испод на најближу десетину!

Заокруживање Бројева

Лако је видети да децимални број са горње слике има цифру 3 на месту прве децимале, а број 7 на месту друге децимале.

Пратећи горе наведена правила, произилази да чим је друга децимала већа од 5, цифру на месту прве децимале морамо повећати за +1 (3+1=4) и на крају са њом заокружити децимални број.

Потпуно заокруживање децималног броја требало би да изгледа као на слици испод!

Пример за заокруживање децималних бројева

Заокруживање Децималних Бројева На Најближу Стоту

Питање које се природно намеће је како проширити горње правило за заокруживање на најближу десетину за било коју децималу.

Без обзира на то на које децимално место треба да заокружимо, увек ћете видети цифру која се налази на децималном месту десно од места на које треба да заокружимо. Исто правило које смо већ објаснили и применили на овој страници важи и за следећу децималу.

Увек, ако је следећа децимала 4 или мање, не мењамо децималу на коју заокружујемо, али ако је следећа децимала 5 или већа, онда повећавамо децималу на коју заокружујемо за +1.

Хајде да сада применимо ово проширено правило на ситуацију у којој децимални број треба заокружити на најближу стоту. Предлажемо да размотрите пример број 2!

Пример 2: Заокружите децимални број на најближу стоту!

Zaokruzivanje brojeva

Обратите пажњу да децимални број на горњој слици има цифру 2 на другој децимали и цифру 4 на трећој децимали.

Пратећи горе наведена правила, произилази да чим је трећа децимала мања од 5, не мењамо цифру на месту друге децимале и на крају са њом заокружујемо децимални број. Потпуно заокруживање децималног броја требало би да изгледа као на слици испод!

Zaokruzivanje decimalnih brojeva

Заокруживање Децималног Броја На Најближу Хиљадиту

На крају, погледајмо пример заокруживања децималног броја на најближу хиљадиту! Опет, у том примеру треба следити горе наведено правило за заокруживање децималних бројева.

Пример 3: Заокружите децимални број на најближу хиљадиту!

Zaokruzivanje

Имајте на уму да децимални број на горњој слици има цифру 7 на трећем децималном месту и цифру 5 на четвртом децималном месту.

Пратећи горе наведена правила, произилази да чим је четврта децимала једнака 5, цифру на месту треће децимале повећавамо за +1 и на крају са њом заокружујемо децимални број. Потпуно заокруживање децималног броја требало би да изгледа као на слици испод!

Заокруживање

Видео Примери Заокруживања Децималних Бројева

У наставку можете погледати све наше примере заокруживања децималних бројева у видео формату. У видеу можемо видети много различитих примера заокруживања децималних бројева на прву, другу или трећу децималу.

Искрено се надамо да вам је овај наш водич помогао да генерализујете правило заокруживања децималних бројева!

 

Tags: , , ,