Знате ли шта је аритметичка средина? Главна сврха ове странице је да вам помогне да разумете шта је аритметичка средина и како се она израчунава. Да бисте боље разумели о чему је тачно реч, у наставку овог текста можете погледати више решених примера у текстуалном и видео облику.
И на крају оно најважније! Аритметичка средина (просечна вредност) је нумеричка вредност која је одређена односом између збира више података и самог броја података. Математички, поступак за израчунавање аритметичке средине је веома лак поступак. С друге стране, овај податак је веома важан и користи се у статистици, али иу свакодневном животу сваког човека у многим практичним ситуацијама!

Користећи податке за аритметичку средину одређених података, сви ми можемо да правимо рационалне планове трошења финансијских средстава којима располажемо, да планирамо сопствени буџет, као и да добро планирамо инвестиције које желимо! Што боље то урадимо, то нас чека боља будућност! Зато је веома важно знати све што се рачуна аритметичком средином.
У наставку на истој страници имате прилику да видите више решених примера у којима се рачуна аритметичка средина два, три или више бројчаних података.

Формула За Израчунавање Аритметичка Средина

Као и у израчунавању других математичких величина и у израчунавању аритметичке средине, постоји одговарајућа формула коју је пожељно увежбати како никада не би погрешили у рачунању. Формула је садржана у два корака описана у наставку!

  1. Први корак: Израчунавање збира свих бројева чију аритметичку средину желимо да израчунамо!
  2. Други корак: Збир добијен у претходном кораку се дели са бројем података. Резултат који се добије дељењем те две величине је аритметичка средина за те бројеве.
Израчунавање аритметичка средина

Примери Израчунавања Аритметичке Средине

У наставку погледајте неколико примера израчунавања ове количине!

Пример 1: Неки рукометаш је у првој утакмици постигао 12 голова! У свом другом мечу постигао је 6 голова. Која је просечна вредност (аритметичка средина) постигнутих голова по утакмици на рукомету?

Прво следимо први корак изнад! Број постигнутих голова у обе рукометне утакмице сабирамо појединачно!

12 + 6 = 18

Збир из претходног корака делимо са бројем 2, јер су одиграна само два меча!

18 : 2 = 9

Аритметички просек постигнутих голова по утакмици је 9 голова! Рукометаш је у просеку давао 9 голова по утакмици!

Пример 2: Јелена рекреативно шета три дана у недељи! Јелена је у уторак препешачила 14 km, у четвртак 16 km и у суботу 12 km. Колико пута Јелена у просеку прође дневно!

Хајде да саберемо вредности за пут који је Јелена прешла у уторак, четвртак и суботу!

14km + 16km + 12km = 42km

Укупан пут делимо са бројем дана!

42km : 3 = 14km

Јелена је у просеку прелазила 14 километара!

Пример 3: Лука је водио евиденцију о сопственој трпези на крају сваког месеца током целе године. На крају године је забележио податке: 34kg; 36kg; 36kg; 37kg; 35kg; 35kg; 34kg; 34kg; 35kg; 36kg; 37kg; 38kg. Која је просечна вредност Лукине масе током прошле године?

Најпре израчунајмо збир података Лукине табеле на крају сваког месеца током целе године!

34 + 36 + 36 + 37 + 35 + 35 + 34 + 34 + 35 + 36 + 37 + 38 = 427kg

Коначно, делимо збир са бројем месеци у години!

427 : 12 = 35,58(3)kg

Током претходне године Лука је у просеку имао 35,58 (3) килограма!

Закључак

Као што сваки читалац може да примети, сва три решена примера изнад су примери који су стварне ситуације из свакодневног живота. Наши примери су везани за реалне ситуације како би сваки читалац лакше разумео значење аритметичке средње вредности.

Све три горе наведене ситуације су примери аритметичке средине са решењима која су стварне ситуације са којима се можемо сусрести у свакодневном животу како би наши читаоци лакше разумели значење ових података! Уколико желите додатне материјале (примере аритметичке средине са решењима или без решења), слободно нам напишите свој захтев у коментару испод или користећи главну контакт страницу овог сајта!

Видео који вам је доступан садржи неколико примера израчунавања аритметичке средине два, три или више података (бројева)! Погледајте и ове примере!

 

Tags: , ,