Хидростатички притисак је притисак који постоји на одређеној дубини у такозваним „мирним течностима”. Да би течност била мирна, у њој не би требало да постоји никаква додатна сила осим силе гравитације планете Земље. Ако је течност заиста мирна, за њу на било којој дубини, притисак се може врло прецизно израчунати. Ако постоји још нека додатна сила која утиче, онда ће прорачун и вредност коју добијемо за ову врсту притиска бити приближно тачни.

Хидростатички Притисак

Формула Хидростатског Притиска

Да бисмо разумели формулу за хидростатички притисак, мора се знати зависност овог типа притиска од осталих физичких карактеристика течности, места где одређујемо хидростатички притисак и локације на планети Земљи где вршимо испитивање. За зависност ове врсте притиска важе следећи односи:

  • Директно пропорционално густини течности.
  • Директно пропорционално дубини места где се испитује притисак.
  • Директно пропорционално величини Земљиног убрзања (зависи од локације планете Земље на којој испитујемо овај притисак).

Ако узмемо у обзир све три зависности, формула за израчунавање хидростатског притиска је:

Формула хидростатског притиска

Да бисмо израчунали хидростатички притисак, потребно је да израчунамо производ густине течности, дубине на којој израчунавамо притисак и вредности Земљиног убрзања на месту где се течност налази.

Пример Израчунавања Хидростатички Притисак

Хајде да решимо следећи задатак!

Израчунај вредност хидростатског притиска на дубини од 2,5 метара у води у Београду!

Да бисте могли да израчунате у оваквом задатку, потребно је да имате податак о густини воде и вредности Земљиног убрзања у Београду.

Вода има густину од 1000 килограма по метру кубном, док је просечно убрзање тла у Београду 9,81 метар у секунди по метру квадратном.

Сва три дата податка уносимо у формулу израчунавања која даје следећи израз:

Hidrostaticki Pritisak

Хидростатички притисак у тој одређеној тачки је 24525 паскала, или приближно 0,25 бара (један бар има 100000 паскала).

 

Tags: , ,