Први Њутнов закон је први из групе Њутнових закона који се сматрају најважнијим законима у савременој физици. Њутнове законе дефинисао је енглески физичар Исак Њутн, чије презиме носи основну јединицу мере силе – један њутн. Исак Њутн је дао огроман допринос развоју физике као науке, који је својим законима поставио темеље на којима је могао да дефинише најважније физичке величине и везу између њих. Ови закони се користе до данас и неизбежан су део који сваки ученик мора да научи и разуме.

Шта Је Први Њутнов закон

Први Њутнов закон је дефинисан на следећи начин:

Тело тежи да одржи своје стање мировања или стање равномерног праволинијског кретања!

Први Њутнов закон заснива се на инерцији (лењости) тела. Наиме, свако тело које је у стању мировања настоји да то стање мировања одржава стално, па нам је тешко да га померимо, односно изведемо из стања мировања. С друге стране, тело које се креће тежи да се креће, па је тешко зауставити тело у покрету и довести га у стање мировања.

Примери Првог Њутновог Закона У Мировању

Примери који потврђују инерцију тела у мировању, описујући тако први Њутнов закон, су:

  • Замислите да седите у аутомобилу који мирује. Ако аутомобил почне да се креће са великом брзином, ваше тело се држи за седиште на коме седите и осећате се као да вас нешто вуче назад.
  • Сигурно сте видели смешну тачку током циркуске представе где „мађионичар” успева да повуче столњак са стола на коме се налазе стаклени предмети који се лако ломе. Ако ова особа повуче столњак великом брзином, онда се плоче уопште неће померити и због своје инерције ће остати на истом месту. Ако се столњак повуче малом брзином, онда ће сви стаклени предмети пасти и сломити се.
  • Ако седите на мотоцикл иза возача док мотоцикл још увек стоји, лако можете пасти ако возач изненада почне да повећава брзину из мировања.
Prvi Njutnov Zakon

Инерција тела је уско повезана са масом тела. Што тело има већу масу, тело је инертније, па га је теже извести из стања мировања ако мирује.

Примери Првог Њутновог Закона У Стању Кретања

Примери који потврђују инерцију тела у кретању, описујући тако први Њутнов закон, су:

  • Замислите да седите у седишту аутомобила који се креће брзином од 130 километара на сат. Ако возач изненада притисне кочницу и покуша изненада да заустави кретање аутомобила, онда ће ваше тело кренути напред и лако можете да ударите у ветробран аутомобила. Зато је увек мудро да правилно вежете појас да бисте се заштитили.
  • Замислите да стојите у аутобусу који се креће кроз град и стално мења брзину и правац. У том аутобусу је веома тешко стајати усправно, али како аутобус прави промене, ваше тело природно тежи да се нагиње у различитим правцима, различитим брзинама.
  • Ако возите бицикл веома великом брзином и нагло закочите са обе кочнице, онда можете лако да паднете са бицикла, па чак и ваше тело може да се преврне и падне испред самог бицикла.
Први Њутнов Закон

Сви наведени примери веома добро објашњавају значење први Њутнов закон, односно зашто тело настоји да одржи стање мировања када мирује, и зашто тежи да одржи стање равномерног праволинијског кретања када се креће.

Наравно, веома је важно напоменути да сваки човек (не знајући за постојање првог Њутновог закона и не знајући физику) у одређеном периоду свог детињства постаје свестан инерције и успева да је предвиди како би могао правилно и контролисано кретање. Временом постајемо свесни отприлике колику инерцију имају тела према свом изгледу и маси. Наравно, ово је реална процена и за сваког је другачија!

 

Tags: , , ,