Дељење целих бројева је математичка операција која има много сличности са множењем ове врсте бројева у смислу одређивања који ће предзнак имати количник. Буквално, важе иста правила као и код множења целих бројева што иницира да је дељење целих бројева математичка операција коју ученици много лакше разумеју и коју лако науче.

Правила За Дељење Целих Бројева

Правила за дељење целих бројева су врло једноставна. Они су садржани у корацима испод!

  • Прво одредите који ће знак (+ или -) имати у количнику бројева које делимо! Знак количника можете одредити помоћу правила датих на слици испод!
Дељење Целих Бројева
  • Када сте сигурни који ће бити предзнак количника, остаје да завршите дељење бројева, на исти начин као да су природни бројеви.

Примери Дељења Целих Бројева

У наставку можете видети неколико решених примера дељења целих бројева коришћењем горњих правила!

Пример 1. Израчунајте количник целих бројева (-9) и (+3)!

Цели бројеви (-9) и (+3) имају различите предзнаке. Одавде следи да њихов количник мора имати знак -, односно решење мора бити негативан број. Количник бројева 9 и 3 је број 3. Дакле, коначни количник целих бројева (-9) и (+3) је цео број (-3)!

(-9) : (+3) = -3

Пример 2. Израчунајте количник целих бројева (-16) и (-2)!

Цели бројеви (-16) и (-2) имају исте предзнаке, због чега се може потврдити да ће количник имати предзнак +, односно решење мора бити позитиван број. Количник бројева 16 и 2 је број 8, па можемо рећи да је:

(-16) : (-2) = +8

Пример 3. Израчунајте количник целих бројева (+32) и (+4)!

Цели бројеви (+32) и (+4) имају исте предзнаке, због чега се може потврдити да ће количник имати предзнак +, односно решење мора бити позитиван број. Количник бројева 32 и 4 је број 8, па можемо рећи да:

(+32) : (+4) = +8

Лако је зар не? Не дозволите себи да погрешите са тако једноставном математичком операцијом!

Видео Примери

Видео материјал у наставку садржи много примера у којима се количник рачуна приликом дељења целих бројева. Искористите прилику и посветите неколико минута свог времена овом видеу који ће вам помоћи да научите много о дељењу целих бројева!

 

Tags: , , , , ,