Како се рачуна размера? Шта је размер? Како се рамера може поједноставити у једноставнији облик? Одговор на сва ова питања можете пронаћи испод на страници! Објаснићемо вам шта је размера и где се примењује. Такође испод можете видети многе примере размера у различитим ситуацијама. Објаснићемо како можемо да читамо и анализирамо размеру на карти и како можемо да поједноставимо размеру која је представљена у сложенијем облику.

Видео на дну ове странице ће вам помоћи да видите невероватно велики број примера који такође објашњавају шта је размер, у којим свакодневним ситуацијама се примењује, како се размера може поједноставити и како се рачуна размера. На крају видеа можете видети како се формира размера са односом више од два броја. Хајде да почнемо!

Шта Је Размера

Размера је однос два броја који се разликују од нуле! Почнимо тако што ћемо погледати неке занимљиве ситуације.

Пример 1. У кесици су биле 4 чоколаде и 5 лизалица. Какав је однос чоколаде и лизалица у врећици?

Ако желимо да представимо број чоколада у односу на број лизалица у врећици, то треба да урадимо у облику размера:

4 : 5

Пример 2. На брду је било 15 стабала храста и 17 стабала букве. Колики је однос стабала храста и букве?

Логично, као у првом примеру, морамо поново да користимо размеру, која би у овом случају изгледао овако:

15 : 17

Пример 3. Марко је имао 15 црвених, 16 плавих и 19 жутих бомбона. Колики је однос бомбона различитих боја?

Ако желимо да дефинишемо размеру као црвене, плаве и жуте бомбоне, онда размера треба да буде:

15 : 16 : 19

Као што се може видети из последњег примера, размера може бити у проширеном облику, односно садржати вишеструке односе између више бројева!

Слика испод описује однос броја новчића у црвеној врећици и броја новчића у зеленој врећици!

Razmera

Како Се Рачуна Размера И Упрошћавање Размера

У неким ситуацијама, ако бројеви написани у одређеној размера имају заједничке делиоце, онда се оба броја у размера могу поделити својим највећим заједничким делиоцем, чиме се поједностављује цео размер. Овај поступак је неопходан и користан да би се размера представила у што једноставнијем облику ради лакшег разумевања.

Пример 4. Упростите размеру 16 : 24!

Највећи заједнички делилац бројева 16 и 24 је број 8! Зато оба броја делимо бројем 8 и на тај начин поједностављујемо размеру! Цео поступак поједностављења је дат на слици испод!

Kako se racuna razmera

Пример 5. Упростите размеру 12 : 14 : 22!

Размера у овом примеру садржи три различита броја. Највећи заједнички чинилац за бројеве 12, 14 и 22 је број 2! Зато сва три броја делимо бројем 2, што упростављује и размеру. Процес упростављења је на слици испод!

Како се рачуна размера и Упрошћавање Размера

Упрошћавање не мора бити директним дељењем највећим заједничким делиоцем бројева. Можемо завршити поједностављење тако што ћемо више пута поделити заједнички делилац бројева који се разликује од њиховог највећег заједничког делиоца!

Слика испод описује поједностављење скале из претходног примера са горе наведеним новчићима

Uproscavanje Razmera

Размера Географске Карте

Размера географских карата се обично даје у:

1 : 100 000
1: 1 000 000

али то не значи да не постоје географске карте које имају другачији размера од горе наведених!

Али шта заправо показује размера у углу карте и како се рачуна размера географске карте? Размер показује колико је пута смањена стварна дужина и ширина земљишта приказаног на самој карти. На једноставан начин, ако смањимо земљиште за милион пута, онда добијамо величину географске карте.

Много Примера

Видео испод садржи мноштво примера који ће вам помоћи да разумете све о размера. Садржи много занимљивих илустрација које ће га учинити забавним начином учења овог математичког материјала. Предлажемо да погледате цео видео и уживате.

 

Tags: , , , ,