Пиктограм је врста графикона који приказује податке на врло јасан и прецизан начин. На овој веб страници свако од вас може видети неколико различитих примера пиктограма које ће вам помоћи да научите како да креирате пиктограм. Осим креирања, овде ћемо вам показати како правилно анализирати пиктограму.

Како Пиктограм Треба Да Изгледа

У математици, сви пиктограми изгледају слично! Обично се повлачи једна вертикална линија. Лево од те вертикалне линије исписани су подаци које желимо да представимо пиктограмом. На десној страни је забележен број одговарајућих података, који смо поставили на леву страну.

Да бисте лакше разумели о чему се ради, погледајте слику испод!

Пиктограм

На слици изнад приказан је пиктограм који садржи податке о томе колико су голова постигли Адам, Марин, Сандра и Ненад. Једноставним пребројавањем види се да је Адам постигао 8 голова, Марин 12, Сандра 4, а Ненад исто толико голова као Адам, односно 8 голова!

Већ на први поглед се види да је приказ података пиктограмом веома једноставан и да га буквално свако може лако разумети и вежбати.

Кључ Пиктограма

Нешто проблематичнији део је онај у коме за представљање веома великог броја података треба користити одговарајући кључ који ће нам омогућити да не набрајамо све.

Зато ћемо вам на слици испод показати како изгледа могућност креирања кључа за пиктограму коју смо вам већ представили на овој веб страници. Погледајте следећу слику:

Пиктограм Кључ

Као што видите, ист пиктограм је сада много једноставниј и јасниј! Кључ је 4 гола! Да бисмо одредили број представљених података помоћу кључа, потребно је да број представљених података помножимо са кључем. Стога израчунавамо:

  • Адамови голови: 2 пута 4 је 8 голова.
  • Марин голови: 3 после 4 је 12 голова.
  • Сандрини голови: 1 после 4 је 4 гола.
  • Ненадови голови: 2 после 4 је 8 голова.

Израчуни изнад јасно показују да други пиктограм са кључ садржи исте податке као и први пиктограм. Јасно је да је коришћење кључа веома ефикасно јер смањује изгубљено време и енергију на спецификацију свих података. Замислите само када бисте морали да запишете све голове које су постигли Лионел Меси или Кристијано Роналдо у каријери!

Међутим, треба бити опрезан приликом креирања кључа! Кључ треба правилно одабрати како бисмо уз његову помоћ тачно представили све податке.

Анализа Пиктограма

Поред успешне израде пиктограма, веома је важно анализирати податке који су у њему забележени. У наставку ћемо анализирати пиктограму дату на слици!

Анализа Пиктограма

Слика изнад садржи податке о врсти хране која се конзумира у школској мензи за један дан. Пиктограми нам могу лако помоћи да извучемо неке корисне информације о навикама у исхрани ученика! Размотрите питања у наставку и њихове одговарајуће одговоре упоређујући информације представљене на пиктограми!

  1. Која је најомиљенија храна међу студентима? Најомиљенија храна међу студентима је пица.
  2. Коју храну ученици најмање воле да једу? Ученици најмање једу тестенине.
  3. Колико је сваке врсте хране конзумирано у једном дану? За један дан потрошено је 9 салата, 12 сендвича, 6 паста и 15 пица.
  4. Колико је укупно ученика било присутно у школи тог дана? У школи је било 42 ученика, под претпоставком да нико није прескочио оброк.
  5. Колико је укупно сендвича и пица поједено? У школи је поједено 27 пица и сендвича.

Увек пажљиво приступајте изгледу пиктограма и њеном кључу како бисте могли правилно анализирати и извући праве закључке!

Видео Примери

Видео материјал у наставку нуди вам прилику да научите корисне информације о различитим пиктограмима. Многи примери без кључа, примери са кључем, примери у којима се врши анализа итд. ће вам омогућити да то урадите.

 

Tags: , ,