Херонова формула је математичка формула која се може користити за израчунавање површине било које врсте троугла! Једноставно, ако применимо ову формулу, онда је врло лако израчунати површину било ког троугла, било да је правоугли, једнакостранични или било који други тип троугла. Стога је значај Херонове формуле веома велики. За примену ове формуле довољно је имати податке о дужини све три странице троугла чија површина треба да се израчуна!

Како Изгледа Херонова формула

Најједноставнија варијанта Херон формуле је дата на слици испод:

Heronova Formula

У њу су, као што се види, укључене дужине три странице троугла a, b и c, као и подаци који представљају половину обима троугла s. Дакле, да бисмо користили Херонову формулу, прво треба да одредимо половину вредности обима тог троугла.

Формула која се може користити за одређивање половине обима троугла је:

Полуобим Троугла

Када се горња формула правилно употреби и половина обима се практично израчуна, лако се може приступити употреби Херонове формуле како би се израчунала површина датог троугла!

Примена Херонове Формуле

Хајде да видимо одговарајући пример користећи Херонову формулу за израчунавање површине троугла. Препоручујемо да веома пажљиво прегледате решен пример у наставку!

Пример 1. Израчунајте површину троугла помоћу Херонове формуле ако је познато да су дужине његових страница a=5cм, b=4cм и c=7cм!

Први корак је израчунавање половине периметра троугла. Замена дужине страница троугла у другу формулу изнад даје следећи израз:

Poluobim Trougla

У овом изразу прво израчунамо збир дужина све три странице!

Израчунавање половине обима троугла

Коначно, поделимо са бројем 2 и добијемо вредност полуобима троугла!

Полуобим

Пола обима троугла је 8 центиметара!

Чим већ знамо колики је полуобим троугла, можемо користити Херонову формулу! На почетку уносимо све потребне вредности у њега! Након уноса података добијамо следећи математички израз:

Примена Херонове формуле

У следећем кораку израчунавамо вредности у заградама!

Употреба Херонове формуле

Рачунамо производ сва четири множитеља!

Израчунавање површине троугла Хероновом формулом

Коначно навијамо након чега добијамо коначни резултат!

Површина троугла је 9,8 квадратних центиметара

Површина троугла је 9,8 квадратних центиметара!

Видео Примери Са Хероновом Формулом

Видео испод садржи примере у којима се површина неколико троуглова са различитим дужинама страница израчунава помоћу Херонове формуле. Препоручујемо вам да погледате видео примере!

Наравно, осим употребе Херонове формуле, површина троугла се може израчунати и на друге начине помоћу додатних формула!

 

Tags: , , , ,