У овом тексту можете научити како сабирати и одузимати векторе! Овде ћемо описати све што треба да знате о векторима, како се вектори сабирају, како се вектори одузимају и како можемо комбиновати сабирање и одузимање вектора у истом задатку. При томе ћемо вам објаснити најважније карактеристике вектора и њихове најважније карактеристике.

Најбољи део овог водича налази се на дну ове веб странице где можете приступити видео снимку корак по корак о сабирању вектора, одузимању вектора и сабирању и одузимању вектора у једном примеру. Нека овај водич отклони сваку нелагоду коју можда имате због овог или сличних математичких проблема.

Шта Је Вектор А Шта Сабирање и Одузимање Вектора

Вектор је усмерени дуж који је дефинисан својим правцем, смером и интензитетом (величином). Ако за вектор знамо његов правац, смер и интензитет, онда се за тај вектор може рећи да је потпуно дефинисан.

Познавајући све три главне карактеристике било ког вектора можемо га слободно пренети на друго место задржавајући све три његове карактеристике. Дакле, можемо рећи да су два вектора једнака ако имају исти правац, исти смер и исти интензитет.

Да бисмо могли да реализујемо било коју математичку операцију са векторима, морамо знати како да их геометријски пренесемо на другу локацију. Тај трансфер се може завршити:

  1. Прво бирамо почетну тачку где ћемо применити почетак вектора.
  2. Са два правоугла троугла или једним правоуглим троуглом и једним лењиром преносимо правцем вектора почевши од новоизабране тачке, поштујући правило паралелизма.
  3. Затим упоредимо дужину (интензитет) вектора са шестаром и померимо на ново место.

Са три корака изнад, можемо успешно пренети било који вектор почевши од било које тачке коју одаберемо.

Сабирање Вектора

Замислите да треба да сабирамо два или више вектора! Овде, на пример, треба сабрати два вектора a и b. Затим да бисте додали ова два вектора геометријски, треба следити следеће кораке:

  • Прво бирамо почетну тачку.
  • Вектор a преносимо на почетну тачку.
  • За почетну тачку у коју ћемо пренети вектор b бирамо коначну тачку пренетог вектора a.
  • Померамо вектор b.
  • На крају повезујемо почетну тачку вектора a и коначну тачку вектора b.

Новодобијени вектор који почиње у почетној тачки вектора a и завршава се у коначној тачки вектора b је збир вектора a и b.

На слици испод вам је дата комплетна ситуација која описује сабирање два вектора!

Сабирање Вектора

Ако сабирамо више од два вектора, онда поштујемо правило да се вектори настављају један по један (нпр. трећи вектор преносимо тако да му почетна тачка буде крајња тачка другог вектора итд.). Коначно, збир тих вектора је вектор који има исту почетну тачку као и први вектор, и коначна тачка која се поклапа са коначном тачком последњег вектора!

Врло једноставно, зар не!

На слици испод вам је дата комплетна ситуација која описује сабирање четири вектора!

Sabiranje Vektora

Одузимање Вектора

Одузимање вектора је геометријски поступак веома сличан векторском сабирању. Током одузимања, треба следити следеће кораке ако се вектор b одузме од вектора a, тј. да се a-b израчуна векторски:

  • Прво бирамо почетну тачку.
  • На почетној тачки преносимо вектор а на исти начин као и при сабирању вектора.
  • За почетну тачку у коју ћемо пренети супротни вектор на вектор b бирамо коначну тачку пренетог вектора a, односно вектор – b који има исти правац и интензитет као вектор б, али су им смерови супротни.
  • Преносимо вектор – b.
  • На крају повезујемо почетну тачку вектора a и завршну тачку вектора – b.

Новодобијени вектор који почиње у почетној тачки вектора a и завршава се у коначној тачки вектора – b је решење израза a-b!

На слици испод вам је дата комплетна ситуација у којој је описано одузимање два вектора!

Одузимање Вектора

Предлажемо да упоредите векторске слике сабирања и одузимања да бисте лакше видели шта је другачије када вежбате ове две операције!

На слици испод можете видети како се два различита правила користе у истом примеру комбинованог сабирања и одузимања вектора!

Sabiranje I Oduzimanje Vektora

Видео Примери

Надамо се да су вам наши водичи за сабирање и одузимање вектора помогли да добро разумете како се вектори сабирају и одузимају.

Да бисте лакше разумели шта треба да урадите, предлажемо да детаљно погледате видео примере који се налазе у нашем видеу испод. Тамо сте описали које радње треба да предузмете (корак по корак) да бисте геометријски успешно сабирали и одузимали векторе.

Пошаљите нам информације о вашим жељама и потребама из ове теме у обрасцу за коментаре испод! Можемо вам додатно помоћи са додатним објашњењима или материјалима који ће вам помоћи да добро увежбате овај проблем геометрије сабирања и одузимања вектора!

 

Tags: , , , ,