Разностранични троугао је било који троугао у коме све три странице имају различите дужине. Одавде логично следи да су сва његова три угла различите величине, али као и код сваког другог типа троугла, њихов збир је тачно 180 степени. Разностранични троугао према својим угловима може пасти у сва три различита типа троугла (правоугли, оштроугли или тупоугли).

Пример За Разностранчни Троугао

Испод на овој страници можете видети формуле које се могу користити за израчунавање обима и површине једнакостраничног троугла. Поред формула, и за обим и за површину разностраничног троугла, можете погледати неколико различитих примера са комплетним решењима у текстуалном и видео облику. Овај велики фонд решених примера омогућиће вам да заувек запамтите како да одредите ове карактеристичне вредности за било који разностранични троугао.

Обим Разностраничног Троугла

Да бисте израчунали обим разностраничног троугла, морате израчунати збир дужина све три његове странице. Овај поступак за разностранични троугао значи да ће се израчунати збир три различите дужине.

Погледајмо пример који израчунава обим разностраничног троугла!

Пример 1. Колики је обим троугла чије су странице a=5cm, b=8cm и c=11cm?

Подаци о дужинама страница троугла из горњег примера јасно показују да је троугао разностранични јер његове странице имају различите дужине. Формула за израчунавање њеног периметра је:

Формула за обим разностраничног троугла

У првом кораку замењујемо дате вредности за дужине страница на одговарајуће место!

Formula za obim raznostranicni trougao

На крају, остаје само да се израчуна њихов збир!

Обим разностраничног троугла је 24 центиметра

Обим разностраничног троугла је 24 центиметра!

Додатни примери обима разностраничног троугла могу се видети у видеу испод на овој истој веб страници!

Површина Разностранични Троугао

Површина разностраничног троугла може се израчунати помоћу формуле:

Формула за површину разностраничног троугла

Довољна информација за израчунавање површине разностраничног троугла је дужина једне од његових страница и одговарајућа висина која се на њу спушта. Ако нам се ови подаци дају, онда је прорачун за добијање површине врло једноставан! Погледајте пример у наставку!

Пример 2. Колика је површина разностраничног троугла ако једна његова страница има дужину 20dm, а њена одговарајућа висина спуштена на њу има дужину 4dm?

Прво преносимо дате вредности из задатка у формулу површине разностраничног троугла!

Површина Разностранични Троугао

Затим израчунавамо производ бројева у бројиоцу!

Raznostranicni Trougao

На крају, делимо са бројем 2 да бисмо добили тачну вредност за површину разностраничног троугла.

Површина разностраничног троугла је 40 квадратних дециметара

Површина разностраничног троугла је 40 квадратних дециметара.

Површина разностраничног троугла може се израчунати применом Херонове формуле. Ако желите детаљно да проучите тај метод, једноставно кликните на обојени текст у претходној реченици и пратите упутства на новој веб страници којој ћете приступити.

Додатни Примери И Задаци

Како бисте имали на располагању што више примера, нудимо вам могућност да их све набавите у видео формату. Кликните на видео да видите огроман број решених проблема и примера израчунавања обима и површине разностраничног троугла. На почетку видеа можете видети примере обима, док ћете у наставку видеа видети и примере одређивања површине.

Запишите своје утиске о коришћењу наше веб странице и наставних материјала у коментару на дну ове веб странице!

 

Tags: , , , , ,