Сабирање разломака са истим имениоцима? Хајде да научимо како да саберемо разломке са истим имениоцима. Од свих различитих начина сабирања разломака, најједноставнији је научити како сабирати два или више разломака ако су им имениоци исти. Овде ћете сигурно научити све о сабирању разломака са истим имениоцима. На овој страници можете пронаћи више решених примера који се решавају корак по корак како бисте на што лакши начин научили овај проблем.

Правило за сабирање разломака са истим имениоцима

Кораци које можете прочитати у наставку ће вам показати све што треба да урадите да бисте успешно сабирали разломке са истим имениоцима! Пратите кораке:

Корак 1: Откривање заједничких именитеља! На самом почетку треба обратити пажњу да ли разломци које желите да саберете имају исте имениоце (именилац је број који се налази испод разломке). Погледајте пример са датим разломцима на слици испод!

Сабирање два разломка са истим имениоцима

Више је него јасно да два разломка на горњој слици имају исте именитеље. У овом случају то је број 9. Након што смо већ открили да два разломка заиста имају исте имениоце, односно исти број испод разломачке праве, на ова два разломка можемо применити следеће кораке из овог правилника.

Корак 2: Приликом сабирања разломака са истим имениоцима, не мењамо именилац појединачних разломака, тако да он остаје исти у резултату који треба да добијемо. Приликом формирања збира на почетку, било би лепо уписати исти именилац у разломак који се добија као решење. Предлажемо да видите следећу слику која показује како би требало да изгледа!

Одређивање именилаца при сабирању разломака

Корак 3: Добијени разломак мора имати бројилац који је збир свих бројиоца свих појединачних разломака. Ако саберемо два разломка треба да саберемо два бројила, ако саберемо три разломка – три бројила, итд!

Израчунавање збира два разломка са истим имениоцима

Корак 4: У последњем кораку остаје само да се практично пронађе збир различитих бројиоца, чиме се коначно формира разломак који представља решење почетног задатка. Коначни резултат за тренутни пример је дат на слици испод!

Коначно решење при сабирању два разломка са истим имениоцима

Коначно, можемо јасно видети да је збир два разломка разломак 7/9!

Пример сабирања разломака са истим имениоцима

Пример испод је решен пример увежбавањем правила која смо већ увели у овом тексту! Размотрите ток решења следећег примера!

Пример 1: Израчунај збир разломака датих на слици испод!

Пример сабирања разломака са истим имениоцима

Прво, примећујемо да оба разломка имају исте имениоце. У овом случају се види да оба разломка имају исти именилац – број 5!

Јасно је да ћемо уместо имениоца у разломку који представља решење задатка записати број 5!

Пример сабирања разломака са истим имениоцима

Након што смо већ утврдили да коначни разломак има именилац 5, остаје да израчунамо збир појединачних бројиоца (у нашем случају то су бројеви 1 и 2).

Примена правила за сабирање

Целокупан прорачун би требало да изгледа као на слици испод!

Коначно решење за пример 1

Коначно, збир разломака са истим имениоцима из примера изнад који можемо потврдити је разломак 3/5!

Видео примери

Вероватно сте већ разумели како функционише поступак сабирања разломака са истим имениоцима, али ипак предлажемо да погледате још бар неколико видео примера, који су укључени у видео запис испод. Ови примери ће вам помоћи да увежбате процедуру и ментално решите још неколико примера. Процедура је веома лака и можете је предвидети да бисте разумели да ли сте све научили тачно! Погледајте видео!

Како правилно користити видео?

Да бисте правилно користили видео материјал, следите неколико једноставних корака у наставку!

  • Погледајте неке примере и пратите процес њиховог решавања.
  • У тренутку када помислите да сте добро разумели методологију решења, зауставите видео и покушајте сами да решите следећих неколико примера.
  • Наставите са следећим примерима и видите да ли можете тачно да предвидите решења за све следеће примере. Ово ће вам помоћи да разумете да ли сте добро разумели или још увек правите одређене грешке!
  • Погледајте све видео примере сабирања разломака са истим имениоцима!

Радни листови за сабирање разломака са истим имениоцима

Ако одлучите да кликнете на везу испод, можете преузети радни лист који садржи много примера сабирања разломака са истим имениоцима. Овај документ, који вам је доступан потпуно бесплатно, налази се у Ворд верзији. Када завршите преузимање, слободни сте да га одштампате и користите за решавање задатака овог типа.

Ако имате додатних питања, напишите свој коментар испод или користите нашу главну комуникацијску страницу!

 

Tags: , , , ,